17.2.2014

Maori-illlallinen

Rotoruassa piipahdimme yhtenä iltana paikallisen maoriheimon illallisella. Maorit ovat Uuden-Seelannin alkuperäiskansaa, joita väestöstä on täällä noin 15 %. Vaikka nykyisin suurin osa maoreista asuu nykyaikaisesti kaupungeissa, he pyrkivät pitämään elossa perinteensä, kielensä ja oman kulttuurinsa. Yksi tapa tähän ovat turisteille suunnatut tutustumisillat. Meillä iltaan kuului heimon alueen esittelykierros, perinteinen tervetulotoivotus, esityksiä muun muassa taistelutaitoihin liittyen ja lisäksi tietysti hangi eli perinteinen maori-illallinen. 

Maori-taideteos
Saimme nähdä maorien pyhän lähteen.

Lähde
Illan isäntä kyseli ensimmäisenä ohjelmanumerona kaikki paikalla olleet kansalaisuudet läpi. Kaikenkaikkiaan paikalla oli 22 kansalaisuutta. Suomalaisia edustimme vain me kahdestaan.

Maoreja perinteisessä veneessä

Maori-heimon päälikkö
Hangi valmistetaan maakuopassa kuumien kivien avulla, oma ruokamme oli muhinut maakuopassa noin viiden tunnin ajan. Voitte kuvitella, kuinka pehmeää lammas ja kana olivat tämän jälkeen. Maku tosin ei ollut kovin erikoinen, pääosin liha maistui savulta... Lisäksi maorit esittelivät meille perinteisiä tatuointejaan. Kyseisen maorimiehen tatuointien teossa oli mennyt 19 tuntia. Tatuointeja miehillä voi nähdä erityisesti reisissä, pakaroissa ja kasvoissa (kyllä, näimme ne pakaratkin...) ja naisilla varsinkin huulissa ja alaleuassa. Jokaisella tatuoinnilla on oma merkityksensä ja ne saavat muotonsa varsinkin Uuden-Seelannin linnuilta ja luonnosta.

Perunoita, kanaa ja lammasta paistumassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti