25.2.2014

Tongariro Alpine Crossing

Tauposta 75 kilometriä lounaaseen sijaitsee Tongariron kansallispuisto. Vajaan 800 neliökilometrin alue on Uuden-Seelannin vanhin kansallispuisto ja on ollut UNESCO:n Maailmanperintöluettelossa vuodesta 1990 lähtien.

Kansallispuiston läpi kulkee Tongariro Alpine Crossing -vaellusreitti. Reitti on 19,4 km pitkä ja käy korkeimmillaan 1886 metrin korkeudessa. 

Lähdimme liikkeelle aamulla ja ajoimme reitin päätepisteeseen. Sieltä otimme puolen tunnin bussikyydin lähtöpaikkaan. Etukäteen kaikkialla oli sanottu, että kyytivaraukset pitää tehdä etukäteen, mutta tilaa riitti hyvin vaikkemme olleet paikkoja varanneetkaan.

Reitti on luokiteltu Uuden-Seelannin hienoimmaksi päiväreitiksi. Vuoret olivat aamulla pilvessä. Bussikuski kertoi, että näkyväisyys saattaa parantua päivällä, koska pilvet olivat nouseet jo ylöspäin. Meidän osaltamme kauniit maisemat jäivät kuitenkin näkemättä, koska sää oli aivan kamala.

Bussikyytimme päätepisteestä lähtöpaikkaan
Reitin alkumatka oli loivaa nousua. Pilvet kuitenkin lisääntyivät ja näkyvyys huonontui ylöspäin noustessa.

Reitin alkumatkaa
Reitti oli hyvin merkitty ja porukaa oli runsaasti liikenteessä. Varoituksia oli matkan varrella useita ja muutama reitiltä takaisin kääntynytkin tuli vastaan.

Ohjeet mitä tehdä reitin varrella olevan tulivuoren purkautuessa

Varoituksia reitin varrelta

Reitin yläpäästä otettu kuva kun pilvet vähän välttivät
Suurimman ongelman muodostivat ylhäällä erittäin kova tuuli ja ajoittainen vesisade. Pahimmassa paikassa reitin korkeimmalla kohdalla tuli mieleen: "Voisi sitä turvallisemminkin lomansa viettää." Tuulessa kapealla harjulla oli vaikea pysyä kyyryssäkään kapean, molemmille puolille jyrkästi putoavan harjanteen päällä. Matkaa piti taittaa nelinkontin sekä käsiä että jalkoja hyväksi käyttäen. Onneksi selvisimme lopulta ehjinä, vaikkakin läpimärkinä takaisin hotellille.

Eräs pudotus reitin varrelta

Reitti oli auki, koska valo ei vilkkunut

Kyltti joka varoitti menemästä liian lähelle aktiivista tulivuorta

Reitin varrella ollut aktiivinen tulivuori kuvattuna pienestä pilviaukosta

Pilvien alapuolella sää oli taas mainio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti