11.4.2014

Hiroshima

Lähdimme Osakasta Hiroshimaan junalla. Hotellin yhteydessä olevalta juna-asemalta pääsi yhdellä junanvaihdolla Osakan luotijuna-asemalle. Hiroshima on 306 km junamatkan päässä Osakasta. Nozomi-luotijunalla matka-aika oli 1 h 21 min. Matkavauhti oli 300 km/h luokkaa ja juna pysähtyi matkalla kahdella väliasemalla.

Shinkansen Nozomi -juna edestä

Shinkansen Nozomi -juna sisältä

Hiroshimassa majoituimme Chizuru Ryokan -nimiseen majataloon. Majatalo sijaitsee hyvällä paikalla ja pitäjäkin ymmärsi muutaman sanan englantia. Juna-asemalta pääsi majatalon lähelle raitiovaunulla.

Majapaikka Chizuru Ryokan
Majatalo oli perinteinen japanilainen ryokan, jossa lattiat on peitetty tatami-matoilla ja sänkynä toimii futon-patja.

Kuva huoneesta sisältä
Hiroshimassa kävimme tutustumassa ydinpommin kaupunkiin jättämiin merkkeihin ja rauhanpuistoon.
On elokuun 6. päivä vuonna 1945. Kello on 8.15 aamulla. Hiroshiman yläpuolella lentää Enola Gay -niminen yhdysvaltalainen B-29 Superfortress -pommikone. Saattajina sillä ovat mittauskone ja valokuvauskone. Nimensä pommikone sai pilottina toimineen lentorykmentin komentaja, eversti Paul Tibbetsin äidin mukaan. Pommikone pudottaa Little Boy -nimisen atomipommin Hiroshimaan. Pommissa käytettiin uraani-235-isotooppia ja sen paino oli noin 4000 kilogrammaa. Klo 8.16 pommi räjähtää 600 m maanpinnasta lähellä jokea paikassa, jonka alapuolella sijaitsee paikallinen Shiman sairaala.
Nykyisin paikalla on tavallinen kadunkulma, jossa on edelleen kylmiä väreitä aiheuttava muistolaatta. Räjähdyskohtaa kutsutaan hyposentrumiksi.

Atomipommin hyposentrumin alle sijoitettu muistolaatta

Pommin aiheuttama tuho oli valtava. Menehtyneiden tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, koska japanilaisten lisäksi kaupungissa oli muun muassa suuri määrä korealaisia palvelijoita. Arviolta kuitenkin noin 140 000 ihmistä kuoli vuoden loppuun mennessä. Lisäksi tulevina vuosina säteily aiheutti yhä useammalle lisävaurioita. Hiroshimaan pudotettu atomipommi oli ensimmäinen koskaan sodassa käytetty atomipommi maailmassa. Muutamaa päivää myöhemmin Yhdysvallat pudotti toisen atomipommin Nagasakiin. Kyseessä oli hieman erilainen, plutoniumista tehty vahvempi atomipommi. Tuhot jäivät kuitenkin vähäisemmiksi pääasiassa mäkisemmän maaston vuoksi. Ainakin yksi ihminen joutui kokemaan molemmat pommitukset selviten niistä kuitenkin hengissä. Pommien pudottamisen jälkeen Japani antautui ja toinen maailmansota loppui.

Hiroshiman kuuluisimpia rauhanmuistomerkkejä on Dome, joka oli alunperin teollisuuden edistämiseen tarkoitettu näyttelyhalli. Se sijaitsi aivan hyposentrumin vieressä ja on yksi harvoista rakennuksista, joka Hiroshimassa selvisi atomipommin räjähdyksestä pystyssä. Nykyisin se on suojeltu rakennus Unescon maailmanperintöluettelossa.

A'Bomb Dome
Japanilaiset ovat erittäin voimakkaasti ydinaseita vastaan. He eivät kuitenkaan kanna kaunaa amerikkalaisia kohtaan. Tämä johtunee muun muassa Yhdysvaltojen antamasta avusta sodan jälkeen ja uskonnon korostamasta anteeksiantamisesta.

Nykyisin Hiroshimassa ei ole yhtään ylimääräistä säteilyä. Kaupunki on täysin jälleenrakennettu ja siellä vierailee vuosittain paljon turisteja. Hiroshima on julistanut itsensä rauhan pääkaupungiksi. Kaupungin keskustan tuntumassa sijaitseva rauhaspuisto on täynnä muistomerkkejä, jotta ensimmäisen atomipommin aiheuttamia tuhoja ei ikinä unohdettaisi. Niillä pyritään siihen, että atomipommeja ei enää koskaan käytettäisi missään päin maailmaa ja maailman eri kansat voisivat elää rauhassa keskenään.  Huomattavimpana puistossa olevista muistomerkeistä on ehkä "Flame of Peace"-liekki, joka sammuu vasta kun kaikki maailman ydinaseet on poistettu käytöstä.

Flame of Peace, Peace Memorial Park
Hiroshiman katukuvassa on runsaasti raitiovaunuja. Erikoista on se, että vaunuja on varsin monen näköisiä. Syynä on se, että Hiroshima on saanut raitiovaunuja lahjoituksina lukuisilta muilta Japanin kaupungeilta, kun ne ovat luopuneet raitiovaunuverkostostaan.

Yksi malli Hiroshiman raitiovaunuista
Kirsikankukat eivät kukkineet vielä Hiroshimassakaan. Luumupuiden kukat sen sijaan kukkivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti